Szokásos játék

Mit jelent a szokásos játék? 

A szokásos játék azt jelenti, hogy az adott csapat, ezt a játékot játszotta 10 évvel ezelőtt, és ezt fogja játszani 30 év múlva is. Amit a meccsen nyújtottak azt úgy szokták játszani, azért, mert ez belőlük jön. Lásd a brazil válogatottat. Ők minden meccsen a szokásos játékot, a „brazil stílust” játsszák. Ezt játszották 1930-ban is, és ezt fogják játszani 2025-ben is.

Tehát, ha egy csapatnak van hagyományos stílusa, a csapatjáték „harmonikus összműködésben” ölt testet, akkor az a csapat, a szokásos játékát mutatja. Nem keverendő össze a “szokásos játék”, az “összeszokott játékkal”.

Nézzünk a fenti edzői gondolkodást reprezentáló nyilatkozatokat!

kalocsai2

Dr. Kalocsay Géza:  

„Azért oktattam a technikát, a taktikát, az erőnlétet egyben, hogy a csapatgyorsaság a stílus meghagyásával nőjön. Mégpedig az ÖSZTÖNÖSSÉG SZINTJÉNEK AZ ELÉRÉSÉVEL NŐJÖN A CSAPAT SEBESSÉGE.” 

Megjegyzés:

Mi ma az ösztönfoci értelmezése? 

  • Mindenki azt csinál ami akar. Vi. ösztönösen cselekszik.

Mi volt régen az ösztönfoci értelmezése? 

  • Olyan magas szintű volt az összműködés, hogy azt az „ösztönös” jelzővel illették

bukovi1

Bukovi Márton, amikor az MTK csapatának az edzője volt, a mérkőzés előtti eligazításnál legtöbbször csak azt mondta:

“Uraim! A szokásos játékunkat játsszuk!”

És ebben a tömör és lényegre törő mondatban benne volt az “MTK iskola” egész történelme, benne volt az addigi filozófiája, hitvallása. Ami azt jelentette, hogy nem lehetett a labdát elrúgni, mindenkinek játékot kellett kezdeményezni, a támadást nem kellett siettetni, hanem optimális sebességgel felépíteni.

x
Neked mit hozott a Mikulás?
Mi egy ingyenes futballoktató weblappal leptünk meg téged! Tanulmányozd és sajátítsd el azt a tudást, amit ingyen kínálunk neked weboldalunkon.