KÉPzés

Mit mondanak a StÍLUSEDZŐK a KÉPzésről?

Pillinger:

“A stílus egy vertikum, átfogja az oktatást a gyerekkortól, a felnőttkorig, és reprezentálja egy nemzet gondolkodásmódját a játékról.”

„Stílusból fakadnak az utánpótlás nevelés célkitűzései, életkorfüggő prioritásai.”

J. T. Goncalves: „

“Oktatási módszereinket a brazil futballstílusra alapozzuk!!!”

Mándi Gyula: 1951,1954mándi

„Sportkörön belül egységes legyen a játékfelfogás. Az úttörők, az ifjúságiak, tartalékok ugyanolyan játékfelfogásban játszanak, mint az első csapat tagjai.”

„Az ifjúsági csapat játékmódja, stílusa, mindig a nagyok, az első csapathoz hasonló legyen, hogy a felkerülő ifi játékosok minden nehézség nélkül könnyedén beilleszkedjenek az első csapatba.”

A STÍLUSEDZŐ a stílusból vezeti le az oktatandó anyagot.

Edzésen stílust oktat, vi. játékfelfogást alakít ki. Az agyat edzi, a technikán keresztül. Azt edzi, amit, ahogyan gondolkodni akar! Stílustechnikát oktat. A stílustechnika oktatása által tanulja meg a játékos azt a labdarúgó kultúrát, amibe bele született. A stílustechnika, maga az örökítő anyag. 

Mit mond az UEFA a képzésről?

Cél: a játéktudás kialakítása kis játékokon keresztül. A játékosnak kell összerakni a kis játékból a nagy játékot.

Mit mond az “analizáló gondolkodásmódot” alkalmazó edző?toth-janos

„A gyermek szerveinek, szervrendszereinek fejlődése és a fizikai képességek, a te-ta tudás közötti kapcsolatából fakadnak az utánpótlásnevelés célkitűzései.”

„Életkori sajátosságoknak megfelelő képzés”

Edzésen a szerveket, szervrendszereket („képzés aranykora”) edzi a technikán keresztül. Vi. A gyermek biológiai fejlődéséből vezeti le az oktatandó anyagot. Egyik fő oktatója ennek a téves játékosképzésnek a Testnevelési Egyetem. Koncepciójukból az a szörnyű  elképzelés következik, hogy a gyermek labdarúgók heti 3 edzéséből, 1 úszóedzés legyen. Vagyis ők megalkották a “legjobban úszni tudó focista”, vagy a “legjobban focizni tudó úszó” képzés koncepcióját.

Mi a megoldás?

Bukovi:

„A focit fejjel játsszák, a végrehajtás eszköze a láb!” vi. a fejet kell edzeni!

Mit mondanak régi nagy edzőink a stíluselsajátításról? 

Verebes József mesteredző:

„Sok edző azt mondja:

– Ezek olyan képzetlenek, hogy nem lehet megtanítani őket!

Én azt mondom, hogy minden magyar játékost meg lehet tanítani erre a játékra (megj: az új holland stílusra). A kvalitás kérdése megint más dolog. Ez viszont az eredményességet határozza meg. Tény, hogy nem mindenkinek van világsztárja, de van egy hasonló szerepkörben mozgó játékosa, akinek a kvalitása meghatározza, hogy a csapat milyen színvonalon játssza ezt a stílust.

Bebizonyosodott, hogy nem kell ahhoz világklasszisnak lenni, hogy ezt a stílust valaki meg tudja tanulni, sőt minden szinten meg lehet tanítani a magyar játékost erre. A STÍLUS, A TAKTIKA ELEMEINEK AZ ELSAJÁTÍTÁSA, NEM JÁTÉKOSÁLLOMÁNY KÉRDÉSE!!” 

dr. Kalocsay Géza:kalocsai2

„A stílus begyakorlása maximum három hónap. Három havi edzői munka után tisztán látható, hogy az edző ért hozzá, vagy sem.”

„Az edzői egyéniséget az különbözteti meg az átlagostól, hogy meg tudja tanítani a stílust. Ha azt nyilatkozza, hogy gyenge a játékos, és nem tudok velük mit kezdeni, az nem ért hozzá, mert valamit azért kell játszanunk. A mai edző mindig megmagyarázza, hogy miért nem ért hozzá.”

Következtetések:

  1. CSAPATEGYSÉG: Kitűntetett játékkép, mely egységes játékfelfogást (stílus) és játékelképzelést (játékkoncepció, taktika) tükröz. Más szóval, a stílusnak, a játékkoncepciónak, és a taktikának a csapatjátékban megnyilvánuló egységes volta.
  2. A régi edzők gondolkodásának kiinduló pontja a stílus, mert ez a sikerek hordozója
  3. A stílus minden szinten oktatható. Betanítása max 3 hónap
  4. Az eredményességet a játékoskvalitás határozza meg,de a mutatott játékot (stílust) nem érinti
  5. A régi „Aranycsapatban” teljesen mindegy ki játszott, mert a csapat játéka, stílusa nem változott. Miért? Mert a cserejátékosok is, azonos elvek alapján, értsd: azonos felfogásban, azonos stílusban játszották a focit.

 

 

 

 

x
Neked mit hozott a Mikulás?
Mi egy ingyenes futballoktató weblappal leptünk meg téged! Tanulmányozd és sajátítsd el azt a tudást, amit ingyen kínálunk neked weboldalunkon.