StílusKÉP

A világ labdarúgásában 6 karakteres labdarúgó kultúra fejlődött ki.

Ezek a következők:

  1. angol
  2. olasz
  3. brazil
  4. holland
  5. német
  6. magyar

Ezek a kultúrák 6 különböző labdarúgó megközelítést, 6 különböző NÉZŐPONTOT (Nézet) alkalmaznak. Mást tart fontosnak az egyik és mást tart fontosnak a másik.

A fenti futballfilozófiák közül a magyar az egyedüli amely kihalt, és amely önmaga számolta fel gondolati gyökereit.

A stíluskialakításnak a következő módjai lehetségesek: 

  1. verebes 4Az edző a saját játékfelfogását vetíti rá a csapatára. Példa rá Verebes József a 80-as években, aki az előző évben a kiesésé szélén lévő Rába ETO csapatával olyan új innovatív stílust honosított meg, amellyel tönkre verte az egész NB I-t.
  2. Az edző a játékosállományra adaptál egy stílust. Példa rá a 80-as évek közepén Kovács Ferenc, aki a Videoton csapatával egészen az UEFA Kuoa döntőjéig menetelt.
  3. Az edző átveszi azt a stílust, amelyet egy nagy hagyományokkal rendelkező, tradicionális klub képvisel. Példa rá a Barcelona csapata, ahol csak Barca stílusú futballt lehet játszani. Ha ettől az edző eltér, akkor bukásra van ítélve.
  4. A válogatott csapatok esetében a stílus kialakítása vonatkozásában, úgy szól Baróti Lajos tanítása, hogy a válogatott stílusa, mindig a vezető csapatok játékstílusához kell, hogy igazodjon.

A stílus: a rendszernek az összhatása. Ahhoz nem kell labdarúgó szakembernek lenni, hogy valaki megállapítsa, hogy a csapatnak van-e stílusa vagy nincsen?

A polgári életben ugyanígy gondolkozunk.

Gondoljunk csak Buffon örök igazságára:buffon_comte_de

A stílus, maga az ember!

A fentiek bizonyítására olvassuk el Buffon 1753-ban írt gondolatait a stílusról!

A stílus nem egyéb, mint az a rend és lendület, amit gondolatainkba viszünk.

Ha szorosan egybekapcsoljuk, ha összefűzzük őket, stílusunk tömör, erőteljes és határozott lesz… 

Ahhoz tehát, hogy jól írjunk, teljesen uralkodnunk kell tárgyunkon, s eléggé el kell mélyednünk benne, hogy világosan lássuk a gondolatok rendjét, s folyamatos láncolattá fűzzük őket úgy, hogy ennek minden szeme egy-egy gondolat legyen; s ha egyszer tollat fogtunk, mindvégig a meglelt nyomon kell járnunk vele, attól nem szabad elkalandozni hagynunk, nem szabad időnként túlságosan megnyomnunk, s nem szabad egyéb lendületet adnunk neki, mint azt, amit számára a bejárandó terület meghatároz. Ebben áll a stílus fegyelme, ez adja egységét, ez szabályozza ütemét, s már magában ez elég hozzá, hogy pontossá és egyszerűvé, egyenletessé és világossá, élénkké és folyamatossá tegye.

x
Neked mit hozott a Mikulás?
Mi egy ingyenes futballoktató weblappal leptünk meg téged! Tanulmányozd és sajátítsd el azt a tudást, amit ingyen kínálunk neked weboldalunkon.