Stílusok. Iskolák

A különböző labdarúgó kultúrák, a játék más-más értelmezése miatt, különböző JÁTÉKSTÍLUSBAN  jelenítik meg tudásukat.

A következőkben bemutatjuk, hogy az időmodellünkből és a térmodellünkből, hogy értelmezhetőek az egyes labdarúgó kultúrák.

1) A játékhelyzet-változás időmodelljéből látható, hogy melyik kultúra a folyamat melyik eleméből vezette le saját játékát.

Értsd: nagyon fontos annak megértése, hogy egy adott kultúrának, melyik elem volt gondolkodásának a kiinduló pontja!

  • A brazil iskola kiinduló pontja az   észlelés. A játékos akkor tudja észlelni a történéseket a pályán, ha fel tudja emelni a fejét a labdáról. Mikor tudja felemelni a fejét a labdáról? Akkor, ha kialakult a megfelelő labdakontrollja. Ekkor mondjuk, hogy lát a pályán. Felismerte a játékot. Olvassa a játékot.
  • A holland iskola a labdarúgás feltételrendszeréből indultak ki, a labdabirtoklásból és az ellenfél labdabirtoklásából.
  • Az angol iskola a döntésből, a racionális és célirányos döntésekből indul ki. Hogyan lehetünk eredményesek a legkisebb kockázatvállalással? Gondolkodásának kiinduló pontja: a támadás. 
  • Az olasz iskola szintén a döntésből indul ki, csak ő a védekezés állapotából. Hogyan lehet megfojtani, tönkretenni, racionális döntésekkel az ellenfél játékát?
  • A német iskola abból indul ki, amit a megfigyelő, az edző lát, vagyis a mozgásból. Minden mozgást mérnek. A játékos mennyit futott? Mennyit evett? Mennyit passzolt? Hányas a lába? A “mozgás” kiinduló pontú gondolkodásmód, a legtöbb labdarúgó problémát kondicionálja, vi. minden mögött azt keresi, hogy rossz – elégtelen a kondíció. Tipikus német edzői nyilatkozat: “Nem fut, nem hajt, nem akar!”

A magyar UEFA rendszerű edzőképzés egyik semmitmondó lózungja:

  • Minden edző a játékból induljon ki, amikor megkreálja edzésgyakorlatait!

Csak az nem mindegy, hogy a játék melyik eleméből indul ki az edző, hiszen attól lesz valaki angol, német, brazil vagy olasz és ettől a kiinduló ponttól lesz az edzésen végrehajtandó gyakorlat is más.

kultúrak ido

 2) A térmodellünkből látható, hogy melyik kultúrának a nézőpontja milyen szinten helyezkedik el, és melyik kultúrának mi a gondolkodásának kiinduló pontja.

nezopont

  • A brazil és a magyar kultúra “stílus kiinduló pontú” gondolkodást KÉPvisel.
  • Az olasz, holland, angol “játékkoncepció kiinduló pontú” gondolkodást képvisel, ahol a stílus, következmény.
  • A német, “mozgás kiinduló pontú gondolkodást” képvisel, ahol a stílus, következmény. 
x
Neked mit hozott a Mikulás?
Mi egy ingyenes futballoktató weblappal leptünk meg téged! Tanulmányozd és sajátítsd el azt a tudást, amit ingyen kínálunk neked weboldalunkon.