Blog Archives

Védelmi vonal áttörésnél ékként, mikor induljak be, és mikor kérjem magamra a labdát?

Ha a labdát adó játékos felgyorsulva labdát vezet és közben figyelme beszűkült, vi. éppen a labdát nézi, akkor kérd magadra – pl. kényszerítő átadásra -, a labdát.

Ha a labdás játékos nem vezeti a labdát, hanem keresi az összjáték lehetőségét, akkor beindulhatsz a védelem mögé, vagy egy induló csel után visszaléphetsz mélységi átadásra.

Mit csináljak védőként 1:1 ellen, ha gyors a velem szemben álló támadó?

Próbáld valamelyik irányba szorítani (keresztbe, vagy oldalvonalra). Lassítsd le! Állj távolabb tőle, hogy legyen elég időd lereagálni a cselét! Ilyenkor elsődlegesen a legfontosabb, hogy labdával ne kerüljön mögéd, és csak másodlagosan fontos a labdaszerzés! És ne feledd, fekvő ember nem gyors ember!

Melyik labdaátvétel a legcélszerűbb?

A labdaátvételt alaphelyzetben befolyásolja a hozzánk érkező labda magassága, ereje, iránya, pörgése, ill. a megoldandó támadásszervezési feladat.

De…..

Törekedni kell a talppal való átvételek alkalmazására.

Ennek nagyon sok előnye van:

– Nem pattannak el az átvételek

– Ha védő van mögötted, jól tudod fedezni, birtokolni a labdát. A labdát távol tudod tartani a védőtől, és ha szerelni próbál, akkor a benyúló láb oldalára talppal meghúzva a labdát, könnyen le tudsz fordulni

– A talppal való átvétellel azonnal az új támadási irányba tudod fordítani a labdát

Hova helyezkedjek védőként, amikor az ellenfél támadójánál van a labda?

Alaphelyzetben, mindig a labdás támadó és a kapu közé kell helyezkedni!

Ne telitalpon állj, hanem vidd le a testsúlyt, rogyaszd be a térded, felsőtesttel kicsit dőlj előre, hogy a sarkad felemelkedjen. Így könnyen meg tudsz indulni ha szükséges.

Kezed emeld fel mellmagasságig oldaltartásban az egyensúlyozás végett, ill. azért, hogy a támadót kézzel is tudd gátolni a cselezésben, labdavezetésben.

Ne feledd!

Az a szabálytalan, amit a bíró lefúj. Ezért minden eszközt (kezet, lábat, vállat) be kell vetni azért, hogy a támadó ne tudjon kicselezni!

Ugyanakkor van más helyezkedési lehetőség is a labdás támadóval szemben, mégpedig az, amikor oldalra szorítom, ill. keresztbe szorítom a támadót.

Hogyan lehet kijátszani a lestaktikát alkalmazó védelmet?

Felnőtt fociban a lestaktikát nem nagyon alkalmazzák, mert kockázatos. Ugyanakkor gyerek fociban előfordul, – különösen, ha gyors védők vannak egy csapatnál -, hogy alkalmazzák.

Ennek kijátszására két mód van:

1) egyéni játékkal, cselezéssel áttörni a védelmi falat

2) a mélységből, ütemben beinduló játékost kell megjátszani

Amikor nincs nálam a labda hova helyezkedjek?

A régi nagy edzők azt tanították, hogy a labdarúgásban a legfontosabb, a LABDA NÉLKÜLI JÁTÉK ELSAJÁTÍTÁSA, mert “nem az játszik akinél a labda van, hanem az akinél LESZ”.

Többféle okból helyezkedhet a labda nélküli játékos:

1) Azért helyezkedik, mert részt akar venni az összjátékban.

2) Azért helyezkedik, mert játék közben tartja a csapat szerkezetét.

Most csak az 1) pontra válaszolok neked:

A legfontosabb kritériumok az összjátékra való helyezkedésénél:

– MEGJÁTSZHATÓ LEGYÉL!

– FOGADÓKÉPES LEGYÉL!

– JÁTÉKOT FOLYTATNI TUDÓ LEGYÉL!

Részletesen:

1) Helyezkedj MEGJÁTSZHATÓ közelségbe a labdás játékoshoz! Nyilvánvaló, ha társad nem tud ívelni 15 m-nél nagyobbat, akkor nem kérem tőle a labdát 20 m-re.

2) Helyezkedj úgy, hogy mindig tisztán ráláss a labdára! Biztos lehetsz benne, ha te látod a labdát, akkor a labdás társad is lát téged, feltéve, ha a labdáról felnézve feléd fordul. Ha rálátsz a labdára, az azt jelenti, hogy a labdás játékost támadó védő “passzárnyékán” kívül vagy, vi. MEGJÁTSZHATÓ vagy.

3) Helyezkedj úgy, hogy mindig FOGADÓKÉPES” legyél! A fogadóképesség azt jelenti, hogy:

– látod azt a játékost, akitől kapod a labdát,

– látod azt a játékost, akinek adni fogod a labdát,

– látod azt a védőjátékost, aki meg fog téged támadni, amikor labdát kaptál.

Vi. látod az ELŐZMÉNYT, látod a KÖVETKEZMÉNYT, röviden: minden esemény a LÁTÓTEREDBEN történik.

Ha helyezkedésed a fenti kritériumoknak megfelel, akkor helyezkedéseddel biztosítod a FOLYAMATOS ÖSSZJÁTÉK feltételét.

Amikor hozzám kerül a labda, elbizonytalanodok, könnyen elveszi ilyenkor az ellenfél védője a labdát! Mit tegyek?

A legfontosabb a megtévesztő mozdulatok használata (lövőcsel, testcsel, átadással ellenkező irányba figyelések stb). Hiszen a megtévesztő mozdulat távol tartja az ellenfél védőjét. Ezáltal időt és teret nyersz, ki tudod választani a legcélszerűbb játékhelyzet megoldást.

Ne feledd!

– Amikor jön feléd a labda végezz megtévesztő mozdulatot!

– Amikor birtokba vetted a labdát végezz megtévesztő mozdulatot!

– Csel előtt, csel után végezz megtévesztő mozdulatot!

A kapu előtti térben amikor a támadó a kapunak háttal fedezi a labdát, többször beforgat, lefordul rólam és helyzetbe kerül. Mit tegyek?

A mezőnynek háttal álló támadóval szemben a 16-os környékén, – ha átvette a labdát -, nem szabad testi kontaktust kialakítani!

Miért?

Mert a támadó, a védő nyomásából érzi a védő az egyensúlyi állapotát, és könnyen lefordul. Ilyenkor a védő sokszor egy lábon áll, mert a másikkal megpróbálja elrúgni, vagy megszerezni a labdát. Ezt tudja kihasználni a figyelmes támadó!

x
Neked mit hozott a Mikulás?
Mi egy ingyenes futballoktató weblappal leptünk meg téged! Tanulmányozd és sajátítsd el azt a tudást, amit ingyen kínálunk neked weboldalunkon.